Το blog του Ηappyfm.gr

Jim Morrison,”κατά τον δαίμονα εαυτού”
γράφει ο Άκης Καλέντζης,φαρμακοποιός

«Εξέθεσε τον εαυτό σου…στον χειρότερο φόβο σου… Μετά από αυτό…θα είσαι ελεύθερος» Jim Morrison.
James Douglas Morrison το πλήρες όνομα του Jim Morrison. Γεννήθηκε στην Μελβούρνη της Φλόριντα στις 8 Δεκεμβρίου 1943. Ο πατέρας του George Morrison ναύαρχος του πολεμικού ναυτικού των Η.Π.Α.,ίσως να σημάδεψε με την αυταρχικότητα του την παιδική ηλικία του Jim.
Μεγαλώνοντας έδειξε το μεγάλο του ταλέντο στην μουσική,αλλά και στην ποίηση. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές του σπουδές στο πανεπιστήμιο UCLA του Λος Αντζελες, με διάκριση στον κινηματογράφο.
Παρ’ ότι τον τράβαγε η ποίηση και ο κινηματογράφος ο Jim Morrison έγινε ο τραγουδιστής και στιχουργός του δημοφιλούς ροκ συγκροτήματος των “the doors” στα μέσα της δεκαετίας του 60. Από την φύση του ήταν,όταν πρωτοξεκίνησε,ένας ντροπαλός καλλιτέχνης. Χαρακτηριστικό το ότι τραγούδαγε στις πρώτες συναυλίες χωρίς να κοιτάει το κοινό και πολλές φορές με την πλάτη γυρισμένη.
Σιγά σιγά αυτό όχι μόνο το ξεπέρασε, αλλά πολλές φορές έφτανε σε σημείο στις συναυλίες του να έχει προβλήματα συμπεριφοράς με την αστυνομία.
Παρέμενε όμως ένας ευαίσθητος και πολύ χαρισματικός τραγουδοποιός και κατόρθωσε να απογειώσει μέσα σε δύο χρόνια τους Doors στο μουσικό στερέωμα.
Τα προβλήματα όμως της ιδιαίτερης συμπεριφοράς του συνεχίστηκαν με αποτέλεσμα στην τελευταία τους συναυλία στο Μαϊάμι την άνοιξη του 69 να συλληφθεί και να καταδικαστεί σε εξάμηνα καταναγκαστικά έργα.
Η γυναίκα που στάθηκε στο πλευρό του ήταν η Πάμελα Κουρσον. Μαζί με αυτήν πήραν την απόφαση, στις αρχές του 1971, για να αποφορτιστεί από το εναντίον του κλίμα που είχε διαμορφωθεί στις Η.Π.Α., να φύγουν και να εγκατασταθούν στο Παρίσι. Εκεί ασχολήθηκε με την δεύτερη μεγάλη αγάπη του, την ποίηση. Ήδη ένα χρόνο πριν είχε κυκλοφορήσει με μεγάλη επιτυχία η ποιητική του συλλογή «the Lord and Creatures».
Ο Jim Morrison με τους στίχους του στα τραγούδια των Doors έβλεπε την διεύρυνση της συνείδησης σαν ένα τρόπο να διεισδύσει στην σκοτεινή περιοχή του ασυνείδητου και τις ανομολόγητες επιθυμίες του ανθρώπου. Έγραφε και τραγούδαγε κάθε τι που ήταν απαγορευμένο από την συντηρητική Αμερική και όχι μόνο αυτό,αλλά προσπάθησε να τα εφαρμόσει και στην προσωπική του ζωή.
Όμως στις 3 Ιουλίου του 1971 βρέθηκε νεκρός σε ηλικία μόλις 27 ετών. Η επίσημη εκδοχή του θανάτου του ήταν η καρδιακή προσβολή. Τάφηκε στο Παρίσι στην «γωνιά των ποιητών» του ονομαστού νεκροταφείου Τιερ Λασεζ…..κοντά στους Μπαλζακ, Μολιέρο, και Όσκαρ Γουαιλντ.
Στον τάφο του υπάρχει η ελληνική επιγραφή “κατά τον δαίμονα εαυτού”…

sp_GYFjYEH7